Дезинфекция при интензивно животновъдство, позволява поддържане на определен хигиенен стандарт, който е от първостепенна важност както за здравословното състояние на животните, така и за качеството и годността на продукцията. Собствениците на ферми са отговорни за спазването на хигиенните изисквания, които се отнасят за регулярни почиствания на помещения, съоръжения, инсталации, включително и животни с подходящи препарати, гарантиращи здравето и сигурността в производството.
Дезинфекцията и хигиената в интензивното животновъдство представляват съвкупност от практики и техники, които предпазват животните от замърсителни агенти, различни патогени и неприятни вредители. При осигурени добри условия ще бъде постигната оптимална продуктивност и реализиране на качествения и количествения производствен потенциал на животните.
Видове дезинфекция при интензивното животновъдство
Дезинфекцията е комплекс от техники, методи и средства, свързани с унищожаване на болестотворни микроорганизми в околната среда. Дезинфекцията може да се разглежда като предпазна и наложителна в зависимост от целите си.
Предпазна дезинфекция
Предпазната дезинфекция се осъществява регулярно и има ролята на предпазна мярка. Целта е да се вземат превантивни мерки, които да не допускат проникване и избухване на епидемии и заразни болести. Тя се осъществява спрямо категорията на животните, техния вид, технология при отглеждането и спрямо сезона и при спазване на практиката – „пълно-празно”. Според принципа „пълно-празно” нова партида животни се заселват в изцяло изпразнено помещение, което е почистено и обеззаразено основно. За това е необходимо да бъде направен почивен период между 7 и 21 дни, който се определя спрямо видовете и категориите на животните. Например предпазна дезинфекция в участъците за овце се извършва 2 пъти годишно – през пролетта и есента, а при всички останали видове животни – след приключване на технологичния цикъл.
Наложителна дезинфекция
Наложителната дезинфекция в сферата на интензивното животновъдство се осъществява при избухване на епидемии от заразни болести. Основната цел е да се премахне заразния причинител и да са спре разпространението му. Наложителната дезинфекция също така се дели на текуща и заключителна. За текущата е нужно всекидневно провеждане, което може своевременно да унищожи болестотворните агенти. Заключителната дезинфекция се осъществява, след като е ликвидирана заразата. Целта е да се обеззаразят помещенията, които са били обитавани от животните, носители на болестта. Обикновено в тези случаи дезинфектантът трябва да остане върху повърхността, която се обезпаразитява поне 24 часа.На дезинфекция се подлагат торът, постелята, замърсената храна и други мръсни части се отстраняват от постройките, оставят се на купчини и се напръскват с дезинфектант, одобрен от БАБХ. Меките отпадъчни части трябва да се обработват по метод, който гарантира унищожаването на вируса. Освен това всички подвижни съоръжения се изваждат от помещението и се дезинфекцират отделно. По повърхностите се впръсква алкален дезинфектант с рН над 12,5 или друг, одобрен от БАБХ. Препаратът престоява 48 часа и след това се отмива. След като и заключителната дезинфекция приключи, обработката с алкалния дезинфектант се повтаря на 14-я ден.
Дезинфекционни средства
Физични и химични дезинфекционни средства
Средствата за дезинфекция се класифицират в две групи: физични и химични. От първия тип най-много се прилагат механични средства, UV лъчи и топлинна обработка. Механичният метод се отнася до физическото почистване на повърхностите, като това включва измиване и измазване. Този тип дезинфекциране е задължителен преди да се премине към химични дезинфекционни процедури. Дезинфекцията с ултравиолетови лъчи се използва за пречистване на вода, въздух, стени на хладилници, инкубатори и прочее. Такава дезинфекция се прави най-вече чрез живачно-кварцови лампи.Топлинната дезинфекция се случва под формата на огън, суха и влажна топлина. Контролираният огън се ползва за нажежаване, обгаряне или изгаряне. Например, при нужда се унищожават чрез огън малоценни артикули като тор, остатъчен фураж, части от постели, кошери и т.н. За нажежаване и обгаряне е необходима бензинова лампа. Като метод за дезинфекция, с най-голяма употреба сред физичните, се нарежда влажната топлина. Тя представлява гореща вода с температура около 70°С, с която се хигиенизират доилната апаратура и съдове, с добавен 1-2% разтвор от натриев карбонат.Съответно към химичните средства също принадлежат доста варианти за осъществяване на дезинфекция. Този процедура трябва да премахва и унищожава напълно всякакви вредни микроорганизми; да бъде безопасна за човешкото здраве и това на животните; да е съвместима с различни материали, без да нарушава тяхната цялост; да се прилага лесно. Дезинфекцията с химични средства се прави чрез потопяване, измиване и напръскване с помощта на специални препарати.
Препарати за интензивно животновъдство
Екипът на Пачико работи непрестанно, за да осигурява не само качествени почистващи и дезинфекциращи продукти на своите клиенти, но и да предлага препарати, отговарящи на нуждите на отделните индустрии. По-долу представяме само част от специално разработените ни артикули за постигане на перфектна хигиена в интензивното животновъдство.